Vinkkejä lasten synttärijuhliin

Lapsen syntymäpäivä on tärkeä ja odotettu tapahtuma. Iloinen juhla saattaa kuitenkin aiheuttaa vanhemmille myös päänvaivaa. Etenkin, jos perheessä on useampia lapsia, juhlajärjestelyjä tuntuu tulevan tuon tuostakin eteen! Onneksi jokainen perhe saa järjestää juhlat juuri omalla, itselleen sopivalla tavalla. Mitään ”pakollista” kaavaa juhlimiselle ei ole, vaan luovuus on todellakin sallittua.

Mitä ohjelmaa 3-vuotiaan synttärijuhliin? Entä minkälainen teema sopii eskarilaisen synttäreille? Mitä tarjottavaa koululaisen syntymäpäiväjuhliin? Entä kaverilahjat ja tutustumisleikit?

Kokosimme muutamia seikkoja itse järjestettävien kekkereiden suunnittelun tueksi. Löydät tästä jutusta myös vinkkejä lasten syntymäpäiville sopiviin leikkeihin sekä tutustumisleikkejä.

OTA LAPSI MUKAAN JUHLIEN SUUNNITTELUUN JA JÄRJESTELYIHIN

Juhlien keskipiste, itse päivänsankari, on hyvä ottaa mukaan juhlien suunnitteluun ja valmisteluihin. Aikuisen mielestä päivät hurahtavat niin vauhdilla, ettei perässä pysy, mutta lapsesta oman syntymäpäivän odottaminen voi olla tuskastuttavaa. Tätä tuskaa helpottaa, kun lapsi pääsee suunnittelemaan omaa tärkeää juhlaansa. Esimerkiksi kutsukorttien koristelu sujuu pieneltäkin lapselta.

TEEMASYNTTÄRIT

Lasten omat juhlatoiveet voivat olla todella mielikuvituksellisia ja niiden toteuttamisessa vanhemmilla mennä sormi suuhun.”Mä haluan mun synttäreille paloautokakun tai kultaisen hämähäkkikakun!” ”Mun synttäreistä tulee yksisarvissynttärit!”

Toiveet voivat kuulostaa hurjilta, mutta ei hätää, ota syntymäpäiväsankarin toive avuksi juhlajärjestelyihin ja ideoi sen pohjalta kätevästi koko juhlien ohjelma tarjoiluineen. Kun lapsesi on toivonut vaikkapa pupu-synttäreitä, saatatkin huomata bongaavasi pupuaiheisia juttuja sieltä ja täältä sekä selailevasi Pinterestin vinkkitarjontaa pupukakuista.

Syntymäpäivien teema voi olla mikä tahansa lapselle tärkeä asia: eläin, supersankari, satuhahmo, TV-sarja tai sen henkilö. Tai vaikkapa lapsen harrastus, esimerkiksi jalkapallo. Teema voi viitata myös kutsuilla tapahtuvaan tekemiseen kuten liikuntasynttärit tai tiede- tai taidesynttärit.

Netistä löytyy runsaasti ideoita erilaisten teemasynttäreiden tarjoiluihin, ohjelmaan ja koristeluun. Jos synttäreillä on joku teema, kerro se vieraille synttärikutsussa. Juhlien teema voi auttaa vieraita sopivan lahjan hankinnassa.

TEHDÄÄN RUOKAA YHDESSÄ

Kokeile hieman isompien lasten kanssa toiminnallisia synttäreitä, jossa vieraat osallistuvat tarjottavien valmistamiseen ja ruuanlaitosta tulee osa juhlien ohjelmaa.

Cokis- ja hampurilaissynttäreillä jokainen saa tuunata hampurilaisensa oman mielensä mukaan. Pizzoja on myös helppo valmistaa niin, että jokainen tekee oman pikkupizzan. Täytteet vain etukäteen valmiiksi kulhoihin ja käsien pesun kautta pizzamestaria leikkimään! Jokainen saa varmasti mieluisensa täytteet! Jälkiruuaksi vieraat voivat koota omat jätskiannokset tai koristella kakkupalan mieleisekseen.

Hauskaan roolileikin maailmaan vieraat vie juhla, jonka keskipiste on kioski, kahvila tai ravintola, josta vieraat tilaavat listalta haluamiaan herkkuja. Pienetkin lapset osaavat valita itselleen syötävää, kun ruuat on näytetty myös kuvin. Ruuat nautitaan tietysti ravintolan pöydissä. Aikuiset tai lapset itse voivat toimia tarjoilijoina, jotka ottavat ”asiakkaiden” tilaukset vastaan. Juhlien alussa voidaan jakaa jokaiselle vieraalle leikkirahaa tai ruokalipukkeita, joilla herkkuja saa lunastaa. Suosittuja ruokateemoja ovat jäätelöbaari, hampurilaisravintola tai pizzeria. Ruokalistalla voi olla myös popcornia, smoothieita, kasvistikkuja dippeineen, hedelmävartaita… kaikkea helposti syötävää.

MISSÄ LASTEN SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT VOI JÄRJESTÄÄ?

Itse järjestetyt lasten synttärijuhlat pidetään useimmiten kotona. Sään salliessa ne voidaan viettää myös pihalla. Miltä kuulostaa picnic-tyyppinen ulkojuhla, jossa tarjottavat nautiskellaan rennosti vilteillä?

Talvellakin ulkosynttärit onnistuvat mainiosti, kunhan vieraat tietävät varautua siihen etukäteen kunnon vaatetuksella.

Hyödynnä syntymäpäiväjuhlien järjestämisessä oman perheesi suosikkitekemistä ja -paikkoja. Retkeilystä innostuneessa perheessä juhlaksi sopii vaikkapa metsäretki laavulle termospullokaakaoineen, makkaranpaistoineen ja tikkupullineen. Monelle juhlavieraalle luontokokemus voi olla ainutlaatuinen ja ikimuistoinen!

AIKUISET MUKANA VAI EI?

Osallistuvatko aikuiset lastensa mukana synttäreille, riippuu lasten iästä, vieraiden lukumäärästä ja juhlien järjestämispaikasta. Pienten lasten kohdalla aikuiset kuuluvat olennaisesti mukaan. Kouluikäistenkin kanssa voidaan tarvita useampia valvovia silmiä, jos liikutaan metsässä tai rannalla. Kerro kutsussa, miten haluat toimittavan. Mainitse myös juhlien kesto. Muista huomioida tarjoilussa aikuiset.

SYNTYMÄPÄIVÄLAHJAT JA KIITOSLAHJAT

Järjestä syntymäpäiväjuhlan ohjelma niin, että lahjojen avaaminen tehdään rauhassa, yhtenä ohjelmanumerona. Näin jokainen vieras tulee huomioitua ja jokaisen lahja (ja myös kortti!) saa arvostusta. Avaaminen voidaan tehdä heti juhlien alussa tai järjestää pienenä rauhoittavana hetkenä juhlatouhun keskellä. Lahjojen avausjärjestyksen voi arpoa pullonpyörityksellä tai mulla sopivalla tavalla. Muistuta päivänsankaria kiittämään lahjoista.

Yhä yleistyväksi tavaksi on tullut kiittää synttärivieraita jollakin pienellä lahjalla. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään pakollista. Netistä löytyy paljon esimerkkejä, mitä sujauttaa kaverisynttäreiden kiitoslahjapusseihin.

TAAPEROIDEN SYNTTÄRIJUHLA

1–2-vuotiaat eivät vielä itse osaa vaatia syntymäpäiväjuhlia, mutta näitäkin tärkeitä virstanpylväitä on kiva juhlistaa. Usein vieraslistalla ovat sukulaiset, mutta saattaapa taaperoilla olla jo omiakin kavereita kerhojen, päivähoidon tai muskarin kautta.

Taaperojuhlissa mukana ovat myös aikuiset. Juhlia voi hyvin miettiä sen kautta, mikä sopii pienen lapsen päivärytmiin. Juhla-aika voi olla myös aamupäivä, ns. lounassynttärit. Ensin leikitään. Sen jälkeen tarjoiluna lounaskeittoa koko porukalle. Kakkua ja jotain pienille lapsille sopivaa herkkua jälkiruuaksi ja sitten onkin vieraiden aika lähteä päiväunille omaan kotiin. Mahdolliset mukana tulevat isommat sisarukset tulee ottaa myös huomioon.

LEIKKEJÄ TAAPEROIDEN SYNTTÄREILLE

 • Leikkimistä talon leluilla ja tutustumista toisiin lapsiin. Järjestä riittävästi vapaata lattiatilaa, jotta taaperoiden on turvallista temmeltää yhdessä.
 • Pienet lapset nauttivat musiikista, joten hyvä leikki on, kun tutut laulut laitetaan soimaan. Rytmipeput alkavat kyllä useimmilla heilua ja polvet notkua musiikin tahdissa.
 • Aikuiset voivat puhaltaa saippuakuplia, joita lapset saavat ihmetellä ja ottaa kiinni.
 • Ilmapallojen pomputtelu on kivaa puuhaa. Pallon poksahtelua vähentää, kun ei puhalla niitä ihan täyteen.
 • Lapsille niin mieluista Kukkuu-leikkiä voi tehdä myös porukalla niin, että yksi lapsista piilotetaan kevyen huivin tai peiton alle. Kukkuu! Kuka siellä? Kun piilottelija paljastuu, kaikki taputtavat käsiään ja hihkuvat ilosta! Erilaiset huivit ovat muutenkin monipuolisia välineitä leikkeihin. Niitä voi lennättää, pukea viitaksi tai tanssihameeksi jne.
 • Laulu- tai lorupussi on kiva ja helppo ohjelmanumero, mikäli laulaminen tuntuu yhtään omalta jutulta. Kukin lapsi vuorollaan saa nostaa lorupussista kortin, jonka osoittama laulu lauletaan tai loru luetaan.

LEIKKI-IKÄISTEN LASTEN SYNTTÄRIT

Varsinaisten kaverisynttäreiden aika alkaa yleensä kolme-neljävuotiaana. Vierasjoukko on hyvä pitää kohtuullisena, ainakin, jos kutsut ovat omassa kodissa. Vieraiden lukumäärästä riippuu, tarvitaanko talon oman väen lisäksi muitakin aikuisia silmälläpitäjiksi.

4-vuotiaat alkavat jo ymmärtää yhteisten leikkien merkityksen ja helpot sääntöleikitkin sujuvat, joten jotain ohjattua puuhaa kannattaa leikki-ikäisten juhlissa olla. Usein alkuvaiheessa juhlaa ne onnistuvat paremmin, kun on vielä rauhallista. Varaa joku rauhoittava leikki tai tekeminen myös takataskuun, jos juhlaväki alkaa käydä kierroksilla ja riehuminen menee överiksi. Leikkejä ja tekemistä on kätevä suunnitella siitä lähtökohdasta, millaisista asioista oma lapsesi pitää. Samat jutut uppoavat yleensä myös ikätovereille!

LEIKKEJÄ 3-6 -VUOTIAILLE

Kommervenkaa
Hyvä leikki energianpurkuun ja riehumisen hillitsemiseksi. Leikin vetäjän kannattaa hyppiä aluksi mukana. Kaikki hyppivät tasajalkaa (tai miten nyt tykkää pomppia) ja vetäjä hokee hyppimisen rytmissä: Kommervenkkaa, vemmerkonkkaa, kommervenkkaa, vemmerkonkkaa (voi hokea niin kauan kuin haluaa lasten hyppivän. Kun vetäjä huutaa: Hyttynä, myttynä maahan, kaikki menevät mykkyrään polvilleen, silmät kiinni. Vetäjä piilottaa yhden lapsista peiton alle ja kysyy: Kuka lapsista puuttuu? Muut tietysti yrittävät arvata kuka on piilossa. Leikki sopii myös pienemmille lapsille, ja arvauskohdan voi jättää pois.

Kim-leikki leluilla tai muilla esineillä
Lapset istuvat lattialla piirissä. Leikin vetäjä levittää piirin keskelle 10 esinettä (määrää voi vaihdella lasten iän mukaan). Esineet laitetaan lattialle yksi kerrallaan ja nimetään ne samalla. Ne voivat olla vaikkapa leluja: nalle, lego-palikka, muovieläin, kuppi, pikkuauto. Myös muut tutut esineet sopivat hyvin: pallo, kampa, kynä, hiuspinni, sukka jne. Lapset saavat katsella esineitä hetken ja sulkevat sitten silmänsä. Vetäjä poistaa yhden esineistä ja lapset koettavat hoksata, mikä esine puuttuu. Esineen voi napata lattialta huivin suojissa, niin poistettua tavaraa ei näe, vaikka hieman kurkistelisinkin! Kiva leikki, johon kaikki voivat osallistua eikä ketään tarvitse pudottaa pelistä pois. Lapset voivat myös olla vuorollaan esineen poisottajia ja arvuuttelijoita.

Nenäliinan pudotus
Erinomainen leikki melutason laskemiseen. Vetäjä pudottaa paperinenäliinan tai höyhenen korkealta kädestään ja niin kauan kuin liina leijailee ilmassa, lapset saavat taputtaa (tai hyppiä, nauraa, lallattaa tms.). Heti, kun liina osuu maahan, on tultava hiljaisuus. Samaa voi kokeilla toisin päin. Katsotaan hiljaa, kun liina leijailee alas ja aletaan taputtaa heti, kun se osuus lattiaan.

Arvaa, mitä ajattelen
Leikin vetäjä aloittaa kuvailemalla asiaa, jota ajattelee. Voidaan myös sopia aluksi, että se on jotain huoneessa olevaa tai esimerkiksi joku eläin. Leikkijät koettavat vinkkien perusteella arvata mikä asia on kyseessä. Myös halukkaat lapset voivat vuorollaan olla arvuuttelijana. Sama leikki voidaan leikkiä teemalla Arvaa, ketä ajattelen ja silloin kuvaillaan jotain paikalla olevaa henkilöä. Lapsista on jännittävää odottaa, koska hänen vuoronsa tulee olla kuvailun kohteena. Leikki sujuu mainiosti myös siten, että jokainen leikkijä saa kuvakortin (tai esineen) ja kaikki yrittävät hoksata, kenen kuvasta vihjeissä on kyse.

Etsintäleikki
Aarteenetsintä toimii aina! Lapsien mielestä on hauska etsiä asioita. Huoneeseen (tai pihaan) piilotetaan vaikkapa karamelleja, timantteja (maalattuja kiviä) tai mitä nyt keksitäänkään. Kannattaa huolehtia siitä, että jokainen lapsi löytää ainakin yhden piilotetun esineen. Vetäjällä voi olla taskussa jemma, josta voi nopsasti vaivihkaa piilottaa esineen hitaammalle etsijälle helposti löydettäväksi.

Luontosafari
Kiva ulkoleikki on luonto- tai metsäsafari. Leikki sopii myös pienille lapsille yhdessä aikuisen kanssa tehtäväksi. Pihaan tai pikku metsikköön tehdään ja merkitään reitti, jonka varrelle laitetaan erilaisia leikkieläimiä sopivasti piiloon, mutta kuitenkin helposti bongattaviksi. Eläimiä voi olla puun oksalla, pensaan suojissa, kiven päällä, maassa jne. Eläimiksi käyvät esimerkiksi pehmolelut ja muovieläimet. Eläimiin ei kosketa vaan ne kirjataan ylös joko kirjoittamalla eläimen nimi tai rastittamalla se valmiiseen korttiin, jossa on kuvat safarin eläimistä. Ja voihan piileskeleviä eläimiä bongata myös sisällä!

Keila- ja pallopelit
Erilaiset keilapelit tai tarkkuusheittopelit ovat myös helppoja ottaa lasten kanssa ohjelmaan. Pelin voi tehdä itse tai käyttää valmiita pelejä. Sisällä pelatessa pallojen on hyvä olla kevyitä.

Askartelupiste
Joku helposti toteutettava askartelu sopii myös lastenjuhliin ohjelmaksi. Esimerkiksi valmiit kruunut tai naamarit, jotka lapset värittävät ja koristelevat itse. Jokainen saa viedä oman askartelunsa kotiin. Näin myös kaverisynttäreiden kiitoslahja on hoidettu. Askarteluideoita löytyy esimerkiksi Pinterestistä.

  SISÄLEIKKEJÄ KOULULAISILLE

  Kouluikäiset lapset saattavat olla jo aika itseohjautuvia leikkimisen suhteen, etenkin, jos he ovat ennestään toisilleen hyvin tuttuja ja lapsia ei ole kovin monta. Koululaisten kanssa sujuvat myös lukemista tai kirjoittamista vaativat leikit.

  Adjektiivitarina
  Kirjoita etukäteen lyhyehkö tarina, josta puuttuvat adjektiivit. Jokainen leikkijä saa sanoa yhden adjektiivin, joka lisätään tarinaan. Lopuksi tarina luetaan ääneen. Sanojen keksimisessä lapsia auttaa vihje etsiä sana, joka vastaa kysymykseen Millainen?

  Esineen piilotus
  Yksi leikkijöistä on piilottaja, joka piilottaa sovitun esineen sillä aikaa, kun toiset leikkijät ovat pois huoneesta. Piilottaja antaa etsijöille vihjeitä piilon läheisyyden (lämpenee) tai kaukaisuuden (viilenee) mukaan. Esineen löytäjästä tulee seuraava piilottaja.

  Mikä muuttunut?
  Yksi leikkijä menee pois huoneesta ja sillä aikaa toiset muuttavat sovitun määrän asioita (vaikkapa 1–5) huoneessa. Esimerkiksi verhot vedetään ikkunan eteen, tuoli siirretään toiseen paikkaan, kaksi leikkijää vaihtaa paikkoja, kääritään yhden leikkijän housunlahkeet ylös jne.

  Kim-leikki ryhmissä tai pareittain
  Leikkijät jaetaan määrän mukaan joukkueisiin tai pareihin. Jokaiselle ryhmälle annetaan paperia ja kynä. Valikoima erilaisia esineitä (esim. 20–30 erilaista) asetetaan pöydälle tai lattialle. Leikkijät saavat katsoa esineitä hetken, jonka jälkeen ne peitetään. Leikkijät koettavat oman joukkueensa kanssa muistaa ja kirjoittaa ylös mahdollisimman monta esinettä määräajan puitteissa. Eniten esineitä muistanut joukkue voittaa.

  Laiva on lastattu
  Vanha kunnon Laiva on lastattu -leikki taipuu moneen aiheeseen. Laiva voi olla lastattu tietyllä kirjaimella alkavilla sanoilla, eläimillä, kasveilla jne. Leikkiä voidaan leikkiä myös pareittain tai joukkueittain. Hauska versio leikistä on Laiva on lastattu lauluilla. Tässä versiossa sovitaan ensin aihe, esimerkiksi aurinko. Joukkueet laulavat vuorotellen pätkän laulua, jossa esiintyy sana ”aurinko”. Joukkue putoaa pelistä pois, kun ei enää keksi uutta aurinko-sanan sisältävää laulua. Viimeisen laulun keksinyt joukkue voittaa.

   TUTUSTUMISLEIKKEJÄ

   Jos syntymäpäiväjuhlissa on toisilleen vieraita lapsia, on tutustumisleikki alussa tarpeen. Leikkejä, joissa sanotaan vuorollaan oma nimi, voi hyvin leikkiä myös tutun porukan kesken. Ei ole lainkaan pahitteeksi, jos oman nimensä oppii sanomaan reippaalla äänellä!

   Pallonheitto ja oma nimi
   Leikkijät istuvat/seisovat piirissä. Vetäjä aloittaa pallo kädessään, kertoo oman nimensä ja vierittää/heittää pallon seuraavalle leikkijälle. Ei tarvitse edetä järjestyksessä vaan ristiin rastiin, kunhan jokainen on saanut kertoa nimensä vuorollaan.

   Lankakerä ja oma nimi
   Leikkijät istuvat piirissä. Vetäjällä on lankakerä, jonka langanpäästä hän ottaa kiinni (ei päästetä irti), kertoo oman nimensä ja heittää kerän seuraavalle leikkijälle sattumanvaraisessa järjestyksessä niin, että lanka purkautuu kerältä. Seuraava leikkijä nappaa kerän kiinni, kertoo oman nimensä ja ottaa kiinni langasta heittäen kerän eteenpäin. Kerä purkautuu muodostaen hämähäkin verkon kaltaisen muodostelman leikkijöiden välille. Kun kerä on käynyt jokaisella leikkijällä, voidaan edetä heittojärjestys takaperin kerien lankaa samalla takaisin kerälle. Nyt leikkijä voi sanoa oman nimensä sijaan sen leikkijän nimen, jolle hän kerän heittää.

   Oma nimi ja pidän…
   Leikkijät seisovat piirissä. Kukin leikkijä astuu vuorollaan askeleen eteenpäin ja sanoo oman nimensä ja kertoo perään mistä pitää. Esimerkiksi: Olen Aada ja pidän koirista. Nyt kaikki muut leikkijät, jotka pitävät koirista, astuvat myös askeleen eteenpäin. Sen jälkeen kaikki astuvat takaisin taakse päin piiriin. Ja seuraava leikkijä kertoo nimensä ja mistä pitää.

   Arvaa kuka koputtaa?
   Kiva leikki, kun lapset ovat jo jonkin verran tuttuja toisilleen. Yksi leikkijä kääntyy selin muihin. leikin vetäjä osoittaa jotakuta leikkijää, joka käy koputtamassa selin olen selkään ja sanoo: Arvaa kuka koputtaa? Jos leikkijät ovat hyvin tuttuja keskenään, kysyjä saa myös muuttaa ääntään.

    ILOITSE JUHLISTA YHDESSÄ LAPSESI KANSSA!

    Järjestätpä lapsesi juhlapäivän alusta alkaen itse kaiken tehden tai kaupan valmisherkkuihin turvautuen, tärkeintä on tunnelma! Se, että lapsesi saa nauttia omasta juhlastaan ja tuntea, että se on hänen oma, tärkeä päivänsä. Iloitkaa ja nauttikaa päivästä yhdessä.

    Paljon onnea, ihana päivänsankari!

    Tuoteryhmät

    Omat tiedot

    Ostoskorisi on tyhjä

    Omat tiedot

    Ostoskoriin käytetyt lahjakortit