Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä tunnistaa, ilmaista ja säädellä omia tunteita. Hyvät tunnetaidot luovat perustaa niin omalle mielenterveydellemme kuin toisten kanssa vuorovaikutustilanteissa toimimiselle.
Tunnetaidot tarkoittavat kykyä tunnistaa, ilmaista ja säädellä omia tunteita.
Tunnetaidot luovat perustaa hyville sosiaalisille taidoille, empatiakyvylle ja myötäelämiselle. Omien tunteiden näkeminen ja ymmärtäminen auttavat hahmottamaan toisten tunteita, mikä on oleellinen osa vuorovaikutustilanteita ja sosiaalisissa tilanteissa toimimista.
Tunnetaidot karttuvat lapsen kasvaessa. Ne kehittyvät arkisissa tilanteissa vuorovaikutuksessa läheisten ihmisten kanssa. Lapsi ottaa esimerkkiä aikuisilta ja ikätovereiltaan, niin hyvässä kuin pahassa. ;-) Pienen lapsen aivot eivät vielä osaa säädellä tunteita, joten lapsi voi toimia impulsiivisesti tunteen vallassa. Pieni lapsi tarvitsee vielä aikuisen apua tunteiden käsittelyyn ja sanoittamiseen. Tunteiden sanottaminen on hyvä tapa kohdata vaikeita tunteita: pysähdytään yhdessä miettimään miltä nyt tuntuu ja miksi. Tunnetaidot kehittyvät vuorovaikutuksessa, joten lasta ei tule jättää yksin selviytymään vaikeiden tunteiden kanssa.
Ei varmasti tee huonoa meille aikuisillekaan joskus pysähtyä pohtimiaan omia tunnetaitojamme.
Tunnetaitoja voi harjoitella monella tapaa. Tärkeintä on läsnäolo, kuunteleminen ja kohtaaminen. Erilaiset tarinat ja leikit antavat monia hyviä mahdollisuuksia tunnetaitojen harjoittelemiseen. Leikin lomassa tai kirjaa luettaessa voidaan pohtia mistä erilaiset tunteet kumpuavat ja miten niitä voi käsitellä. Koska emme voi lukea toisen ajatuksia, voimme arvailla ja pohtia miltä toisesta tuntuu.
Janod Magneettinen tunnepeli on loistava väline tunteiden pohdintaan ja tunnetaitojen harjoittelemiseen lasten kanssa. Pelissä on arkipäiväisiä tilanteita kuvaavia kortteja ja kortin kääntöpuolella kuvattuna tilanteeseen liittyvä tunne kasvokuvana. Peliä voi pelata kahdella tapaa: pienemmät lapset voivat luoda magneettiosia yhdistelemällä vastaavat kasvot pelilaudalle yksinkertaisesti kopioimalla. Vanhemmat lapset yrittävät päätellä ensin tilannekuvasta mikä tunne on kyseessä ja luovat kasvot pelilaudalle sen perusteella. Yhdessä aikuisen kanssa pohditaan mitä tilanteessa on tapahtunut ja millaisen tunteen se on aikaansaanut. Lapset voivat käyttää pakkauksessa olevaa peliä nähdäkseen miltä kuvattu tunne voisi omilla kasvoilla näyttää. Tämä auttaa lasta hahmottamaan mitä tunteita eri ilmeet vastaavat ja tunnistamaan niitä omassa arkielämässään.
Tutustu myös muihin tunnetaitoja kehittäviin peleihin täällä.