Kivoja ulkoleikkejä ja pihapelejä

ULKOLEIKIT JA PIHAPELIT OVAT KIVAA JA KEHITTÄVÄÄ KESÄTEKEMISTÄ SEKÄ LAPSILLE ETTÄ AIKUISILLE! LUE VINKIT ULKOLEIKKEIHIN JA PIHAPELEIHIN!

Kesäloma on pian täällä, ja se tarkoittaa yhtä asiaa – aikaa ulkona leikkimiselle ja pihapelien pelaamiselle! Kesä tarjoaa lapsille upean mahdollisuuden irrottautua ruutujen ääreltä ja uppoutua aktiiviseen seikkailuun ulkoilmassa. Ulkoleikit ja pihapelit eivät vain tarjoa hauskoja hetkiä, vaan ne myös edistävät lasten terveyttä, kehitystä ja sosiaalisia taitoja.

Lapsilla on loputtomasti energiaa ja uteliaisuutta, ja ulkoleikit ja pihapelit ovat täydellinen tapa kanavoida näitä voimavaroja luovalla tavalla. Seikkailunhaluiset leikit kuten piilosta, hippaa ja polttopalloa tarjoavat lapsille mahdollisuuden juosta, hyppiä ja nauraa vapaasti. Ne kehittävät motorisia taitoja, koordinaatiota ja kestävyyttä samalla kun lapset pitävät hauskaa yhdessä muiden kanssa.

Pihapelit ovat myös loistava tapa aktivoida mieli ja kehittää strategisia taitoja. Klassikot kuten sulkapallo, koripallo ja jalkapallo ovat suosittuja valintoja, jotka innostavat lapsia yhteistyöhön, tiimityöhön ja kilpailuun. Näiden pelien pelaaminen opettaa lapsille tärkeitä oppitunteja reilusta pelistä, keskinäisestä kunnioituksesta ja urheiluhengestä.

Kesäloman ulkoleikit ja pihapelit eivät rajoitu vain perinteisiin vaihtoehtoihin. Lapset voivat myös luoda omia seikkailujaan ja keksiä uusia leikkejä. He voivat rakentaa hiekkalinnoja, tehdä vesiliukumäkiä tai järjestää aarteenmetsästyksen omassa pihassa. Mielikuvituksen ja luovuuden käyttäminen ulkoleikeissä auttaa lapsia kehittämään ongelmanratkaisutaitoja ja innovatiivista ajattelua.

Kesäloma on täydellinen aika antaa lapsille vapaus tutkia ja nauttia ulkoilmaelämästä. Ulkoleikit ja pihapelit tarjoavat heille unohtumattomia kokemuksia, luovaa leikkimistä ja naurua yhdessä ystävien kanssa. Niiden avulla lapset voivat luoda ikimuistoisia muistoja, jotka säilyvät heidän sydämissään pitkään. 

Lue vinkit kesän parhaimpiin seikkailuihin!

Pihapelit ja ulkoleikit ovat mukavaa ajanvietettä sekä lapsille että aikuisille. Liikuntaleikit, pallopelit, uiminen ja muu liikunta kehittävät myös lasten hyvinvoinnille tärkeitä motorisia taitoja.

Vietätpä kesäpäiviä kotona tai mökillä, mummolassa, luonnossa liikkuen tai rannalla, ota ulkoleikit ja -pelit osaksi päivän ohjelmaa – ja kannusta muut mukaan! Leikkimielisyys kannattaa, sillä yhdessä vietetyn ajan ohessa tulee monta muutakin hyötyä: (ylimääräinen) energia kuluu, liikuntasuositukset täyttyvät ja motoriset taidot karttuvat kuin huomaamatta. Poimi tästä vinkkejä, miten lisäät helposti oman perheesi päivittäisen liikunnan määrää samalla kesästä nauttien!

LIIKUNTAA JA ULKOLEIKKEJÄ LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ

Kurkkaapa ulos omalta ulko-oveltasi ja näe kaikki ihanat mahdollisuudet liikkua ja leikkiä! Aina ei tarvitse lähteä kauas tai tehdä isoja järjestelyjä, sillä kodin tai mökin ympäristö antaa mahdollisuuksia monenlaisiin ulkoleikkeihin. Lapsille oma piha tai lähimetsä voi olla jo seikkailu sinänsä. Innostu siis itsekin ja katso lähialueen tarjoamia mahdollisuuksia uusin silmin. Pienellä lisätwistillä saat lisättyä lasten intoa ulkoilla ja liikkua.

• Järjestä aarteenetsintä omassa pihassa (miten hauskaa onkaan aarrekartan piirtäminen!). Kiva leikki erityisesti 5–6-vuotiaille ja alakoululaisille.

• Piilotettujen lasten pihalelujen etsiminen sopii pienillekin lapsille. Mihin kummaan ovat kaikki lelut kadonneet? Mitäs sinistä tuolla pilkottaa… Oi, sehän on lapio!

• Karanneiden matojen etsintä eli ympäri pihaa ripoteltujen värikkäiden langanpätkien kerääminen saa aikaan runsaasti liikuntaa. Varaa paljon matoja. Sopii kaikenikäisille! Jatkoleikkinä matematiikan harjoittelua, kun lasketaan, montako matoa kukin on löytänyt.

• Piirrä kepillä hiekkaan tai katuliiduilla asfalttiin ruudukko ja katso mitä tapahtuu? Löytyykö hyppijöitä? Piirrä erilaisia ruudukoita, numeroilla tai ilman. Ruudukon voi tehdä myös kepeistä.

• Maahan piirrettyä kiemurtelevaa viivaa tai maassa olevaa narua pitkin on ihan pakko kävellä. Tällä nuoralla on turvallista taiteilla, kun kovin korkealta ei putoa. Kokeile myös, pystytkö seisomaan yhdellä jalalla nuoran päällä?

• Keinuminen on aina hauskaa. Mitä pelejä keksitte, jos mukaan otetaan pallo?

• Improvisoi bensa-asema pahvilaatikosta, leikkimökin seinustalle tai muuhun sopivaan paikkaan. Narun- tai putkenpätkä käy hyvin bensaletkusta (paras on vanha suihku- tai imurinletku!). Ulkolelujen suosikit polkutraktorit, kävelyvaunut ja potkuautot ovat pian jonossa tankkaamassa!

• Löytyykö läheltä sopivan suuri kivi, jonka päälle pitää kavuta. Tai ainakin yrittää. Voisikohan kiveen kiinnittää kiipeilyköyden? Vai löytyykö pihasta sopiva puunoksa Tarzan-liaania varten?

• Pikku kävely lähimetsässä tai vaikka leikkikentälle sujuu hyvin, kun luvassa on samalla eväsretki.

PIHAPELEJÄ PERHEEN KESKEN TAI KOKO SUVUN VOIMIN

Kesällä tavataan ystäviä ja sukulaisia rennoissa merkeissä. Sään niin salliessa ruokailu ja seurustelukin tapahtuvat ulkona. Pihapelien ja ulkoleikkien parissa lapset ja aikuiset touhuavat luontevasti yhdessä. Ehkäpä ne puhelimissaan kiinni olevat teinitkin unohtavat hetkeksi kännykkänsä, kun käynnistetään koko porukan ulkopelit. Kuka onkaan suvun sulkapallomestari tänä vuonna? Entä mikä joukkue mölkky-pelin tai jalkapallokroketin voittaja?

• Kerää kokoon kaikki pihapelisi (keilapeli, boccia, petankki, kroketti, tikkataulu, mölkky jne.), erilaiset pallot, mailat ym. välineet. Millaiset kesäolympialaiset saatte ideoitua?

• Pieni panostus (esimerkiksi pistelaskenta ja pikku palkinnot) motivoi kisaamaan.

• Kesällä kuntosalillekaan ei tarvitse lähteä erikseen, sillä erilaiset pallot ja hyppynarut ym. sopivat oman pihan kuntopiirin välineiksi.

• Muistatko vielä Twist-narun? Millaisia Twist-leikkejä tulee mieleen? Ainakin hiki tulee hyppiessä, vaikka kuviot eivät ihan muistissa olisikaan! Ohjeita twist- ja hyppynaruleikkeihin löytyy hauskoista Oppi&ilo-pakoista.

• Anna lapsesi opettaa sinulle uusimmat hippaleikit. Juoksuspurtit saavat sykkeen nousemaan!

Parhaat pihapelit sopivat yhtä hyvin aikuisille, koululaisille kuin pienemmillekin lapsille. Kukin osallistuu taitojensa mukaan ja sääntöjä voi aina soveltaa. Samalla siirretään pihapelien ja liikuntaleikkien perinnettä tuleville sukupolville.

RENNOSTI JA REIPPAASTI RANNALLA

Aurinko paistaa ja helle hellii! On aika pakata uimalelut ja eväät mukaan ja lähteä rannalle tai uima-altaalle. Veden äärellä halutaan usein tehdä muutakin kuin löhöillä. Liikkuminen vedessä tai hiekalla onkin tehokasta kuntoilua!

• Veden läheisyydessä aikuisen tulee olla valppaana kaiken aikaa. Parhaiten lasten valvominen sujuu, kun on itsekin mukana vesileikeissä lasten kanssa. Unohda siis matkapuhelimen tuijottelu!

• Varaa juotavaa ja evästä mukaan, sillä ulkona tulee nälkä. Retkieväänä saattavat myös maistua sellaisetkin ruuat, jotka kotona ruokapöydässä eivät maistu. Kokeile!

• Aurinkovarjo on tarpeen rannalla, jos siellä ei ole muuten mahdollisuutta varjoisaan paikkaan.

• Erilaiset uimarenkaat ja kellukkeet ovat kivoja kesäleluja. Hauskuuden ohessa uimalelut rohkaisevat lasta tutustumaan veteen ja harjoittelemaan uimataitoa. On superhienoa polskia käsikellukkeiden kanssa, joissa komeilee Pipsa Possu tai joku muu lasten suosikkihahmo!

• Vesilentopallo tai koripallo vedessä käyvät todellisesta kuntoilusta aikuisillekin! Kevyet välineet on helppo kantaa rannalle. Muista pakata mukaan pumppu ilmatäytteisiä vesileluja varten!

• Vedessä polskiminen on hauskaa, mutta välillä kannattaa lämmitellä rannalla. Pelatkaa välillä vaikka polttopalloa tai hypätkää pituutta.

• Hiekkarannalla saa hurjinkin ”raparipa” touhuta sydämensä kyllyydestä hiekalla ja vedellä!

• Flamingo ja Joutsen uimapatjat, muut isot uimalelut sekä isot uimarenkaat täytät ja tyhjennät kätevimmin ilmapumpun avulla.

• Puhallettava lasten uima-allas tai kahluuallas (pienemmille amme tai vatikin riittää) tuovat vesileikit myös omalle pihalle. Uima-altaan äärellä piknik-viltillä välipalaeväätkin maistuvat mainioilta!

ÖTÖKÖIDEN TUTKIMINEN JA MUUTA ULKOPUUHAA

Juoksemisen, hyppimisen ja uimisen lisäksi perinteiset ulkoleikit kuten ötököiden tutkiminen tai kivien maalaaminen ovat edelleen suosittuja kesäpuuhia. Jokainen sukupolvi vuorollaan ihmettelee leppäkertun pisteitä ja tutkailee kastematoja enemmän tai vähemmän ihastellen. Antaudu lapsen riemulle ja tutkimusinnolle. Äläkä välitä, vaikka et muistakaan kumpi oli ampiainen ja kumpi mehiläinen. Siitä voitte ottaa yhdessä selvää!

• Oma luontotutkijan salkku houkuttaa tarkkailemaan luontoa. Suurennuslasi ainakin tarvitaan… ja muistiinpanovälineet. Mitä muuta?

• Luontoretkellä lähiympäristöä tarkkaillaan tutkijan silmin. Pieneen pussiin voi kerätä tutkittavaa materiaalia jokamiehenoikeudet muistaen.

• Sadepäivänä saattaa olla mukavampi jatkaa tutkimuksia sisällä. Lasten mikroskooppi ja tutkimussetit avaavat aivan uuden maailman pienelle tutkijalle.

• Rakenna linnunpönttö yhdessä lasten kanssa. Jotta pääsette vaivattomasti heti itse asiaan, saatavilla on myös valmiita tee-se-itse linnunpönttö -settejä.

• Kivien maalaaminen on aina yhtä hauska kesäinen askartelu, joka sopii kaikenikäisille. Järjestä kivenmaalauspiste esimerkiksi kesän rentojen synttärijuhlien tai muun kokoontumisen ohjelmanumeroksi.

• Maalata voi myös pelkällä vedellä ja pensselillä. Silloin voi huoletta sutia aitaa ja pihakivetystä.

• Hiekkaleikit kuuluvat erottamattomasti lasten kehitykseen. Kesän uudet hiekkalelut otetaan mukaan hiekkalaatikolle tai rannalle. Tartu vain itsekin lapioon, aika hiekkalaatikon reunalla kuluu mukavasti, kun leikkii mukana. Tule siis hyvä kakku!

HAUSKUUDESTA HYVINVOINTIA

Runsas, monipuolinen liikunta ja leikkiminen ulkona tuovat mukanaan monenlaista hyvää. Mieliala kohenee, ruoka maittaa ja lasten kiukuttelukin saattaa jäädä vähemmälle, kun vanhemmat ovat olleet heidän mukanaan leikkimässä.

Kun kannustat lastasi liikkumaan monipuolisesti, teet samalla palveluksen lapsesi oppimista ajatellen, sillä liikunnalla on myönteinen vaikutus mm. tarkkaavaisuuteen ja muistiin.

Päivä, johon on mahtunut paljon ulkoilua, rauhoittaa iltariehujatkin ajoissa nukkumaan. Hyvän yöunen jälkeen on kiva aloittaa uusi aktiivinen päivä. Tehdään tänä kesänä yhdessä kaikkea mukavaa ulkona!

Vinkkejä hauskoihin ulkoleikkeihin löydät kesälelujen tuoteryhmää selailemalla! Kesäleluja, ulkoleluja ja haukoja pihapelejä löydät täältä.

Tuoteryhmät

Omat tiedot

Ostoskorisi on tyhjä

Omat tiedot

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit